ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΔΕ&L ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ, ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ, ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.

Στο ογκώδες πολυνομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί άρθρα τα οποία αποσκοπούν όπως αναφέρει ο συντάκτης τους, σε ρυθμίσεις για την εφοδιαστική, παραδεχόμενος με αυτό τον τρόπο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα ρυθμίσεων του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας-Logistics παρ’ όλη την ψήφιση του ν.4302/2014 πριν από τρία χρόνια περίπου.

Ο Σύνδεσμος μας χαιρετίζει τις όποιες προτεινόμενες ρυθμίσεις οι οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αποσκοπούν στην απλοποίηση της  διαδικασίας έκδοσης έγκρισης της εγκατάστασης, καθώς και απλούστευσης άσκησης των δραστηριοτήτων των εταιριών Logistics ως κέντρων αποθήκευσης και διανομής (ΚΑΔ).

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ζητήματα τα οποία εξακολουθούν να είναι σε γραμμή αναμονής για την επίλυση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εξαιρετικά πολύ μεγάλης συγκέντρωσης εταιριών Logistics βόρεια του άξονα της Αττικής οδού και αλλού, κυρίως όμως στην περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τις  διατάξεις του ν.4302/2014 αλλά και με τις  νέες-συμπληρωματικές σχετικές διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, δεν προβλέπονται ριζικές λύσεις αναφορικά με την αδειοδότηση τους σε επίπεδο εγκατάστασης και λειτουργίας, λαμβάνοντας υπόψη την δημιουργηθείσα επενδυτική δραστηριότητα, σημειωτέον ελλείψει άλλων καταλλήλων χώρων, που ανέπτυξαν οι συγκεκριμένες αυτές εταιρίες τα προηγούμενα χρόνια και την συμβολή τους στην εθνική οικονομία. Με τις σχετικές διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου (άρθρο 163) λαμβάνουν «παράταση ζωής» για δύο (2) χρόνια συνεχίζοντας να βιώνουν έτσι  ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και κατά την γνώμη μας αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα η οποία όταν θα σκάσει θα επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην αγορά των Logistics.

Αναμένουμε να ξεκαθαριστούν οι  διατάξεις των άρθρων 160,161 κ.α με μελλοντικές ΚΥΑ, οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλίσουν απλές και πρακτικές λύσεις για την προώθηση του επιχειρείν.

Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευση μας ως θεσμικός φορέας και ως επαγγελματική ένωση που εκπροσωπεί στην συντριπτική τους πλειοψηφία τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της εφοδιαστικής -logistics και που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους, γιατί δεν κληθήκαμε μαζί με άλλους συναφείς φορείς, να συμμετάσχουμε έγκαιρα σε κάποιας μορφής διαβούλευση ή κατάθεση των απόψεων μας στις επιτροπές συζήτησης της Βουλής, όπου εξ’ όσων γνωρίζουμε προσκλήθηκαν άλλοι φορείς και επαγγελματικές ενώσεις για να καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα των δικών τους κλάδων.

Είναι απαράδεκτο και βαθιά αντιπαραγωγικό σε ένα ογκωδέστατο πολυνομοσχέδιο 1500 σελίδων να μην καλούνται να εκφέρουν άποψη οι επαγγελματίες ενός κλάδου ενώ αυτό τίθεται προς ψήφιση.

Ο Σύνδεσμος μας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει στοχευμένα όπου θεωρεί απαραίτητο,  για την προάσπιση των καλώς νοουμένων συμφερόντων των μελών.

137 Syngrou Ave. N. Smyrni 171 21, Athens - Greece +30 210 9317941-2 +30 210 9317940

Βody representing international forwarding and logistics services enterprises.

Ordinary member of Hellenic Federation of Enterprises

Ordinary Member of FIATA

Ordinary Member of Permanent Logistics Committee

 

 

Newsletter

Enter your email to join our mailing list!

IFFAG&L

ASSOCIATION

OF INTERNATIONAL

FREIGHT FORWARDERS

& LOGISTICS ENTERPRISES

OF GREECE

This site uses cookies to provide users with the best experience. By selecting 'acceptance' you consent to the use of 'cookies'.