Σχέδιο βελτίωσης των τελωνείων

Σχέδιο δράσης υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για τη βελτίωση της λειτουργίας των τελωνείων με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τη μείωση του κόστους και του χρόνου στις εξαγωγές προϊόντων.

Στους βασικούς του άξονες το σχέδιο στηρίζεται σε διαδικασίες-εξπρές τελωνειακών διασαφήσεων σε χρόνο λιγότερο από μία ώρα, επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των τελωνείων και εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων και εκτός ωραρίου λειτουργίας, σε ηλεκτρονικούς ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου για ύποπτες υποθέσεις λαθρεμπορίου καπνικών και αλκοολούχων και εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στις αποθήκες καυσίμων.

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου εφαρμόζονται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (ΠΟΤ) και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες υπό τον συντονισμό της «Task Force» Greece. Μάλιστα πρόσφατα ο ΠΟΤ αξιολόγησε τρία τελωνεία και τις αρμόδιες κεντρικές τελωνειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και σε έκθεση αξιολόγησης κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση της δομής και των υπηρεσιών τους. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί:

  • Μείωση του κόστους των εξαγωγών, με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την είσπραξη των Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) μόνο εκτός τελωνειακού καταστήματος και εκτός ωραρίου λειτουργίας.
  • Μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης μιας εξαγωγής, με την άμεση απελευθέρωση όλων των τελωνειακών διασαφήσεων, χάρη στο εξελιγμένο σύστημα Ανάλυσης Κινδύνου του ICISnet. Ολα τα εμπορεύματα μεσαίου και χαμηλού κινδύνου αποδεσμεύονται πλέον σε χρόνο λιγότερο της μίας ώρας.
  • Περιορισμός της ανάγκης της φυσικής παρουσίας του συναλλασσομένου στο τελωνείο και με την ηλεκτρονική εφαρμογή αποστολής των εγγράφων της διασάφησης μέσω του ICISnet.
  • Αποδοχή όλων των εγγράφων και με fax/mail, καταργώντας την υποχρέωση προσκόμισής τους στο τελωνείο σε πρωτότυπη μορφή.
  • Διευκόλυνση του εξαγωγέα με την παρακολούθηση της πορείας της διασάφησης εξαγωγής μέσα από το ICISnet, μέσω ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με το τελωνείο.
  • Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δύο μεγαλύτερων τελωνείων της χώρας, με σκοπό τη συνεχή εξυπηρέτηση των εξαγωγέων. Το τελωνείο του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» λειτουργεί σε 24ωρη βάση και το Ε' τελωνείο Πειραιά λειτουργεί μέχρι τις 9 μ.μ.
  • Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μέσω του ICISnet, όπου το αποτέλεσμα της ανάλυσης κινδύνου δεν αναγράφεται πλέον πάνω στη διασάφηση εξαγωγής και έτσι οι τελωνειακοί έλεγχοι είναι αιφνιδιαστικοί, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στον περιορισμό φαινομένων διαφθοράς.

Εξάλλου εντός του έτους θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των τεχνικών μέσων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διενεργούμενων ελέγχων (όπως X-Ray, συστήματα αυτόματης καταγραφής οχημάτων, ιχνηλασία - σήμανση καπνικών / αλκοολούχων προϊόντων).

Πηγή: e-go.gr

Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Οδικές μεταφορές: H αποτυχία μιας μεταρρύθμισης »
  Λ. Συγγρού 137, Ν. Σμύρνη, Αθήνα - Ελλάς   +30 210 9317941-2   +30 210 9317940

Φορέας εκπροσώπησης των επιχειρήσεων διεθνούς διαμεταφοράς και παροχής υπηρεσιών Logistics.

Τακτικό μέλος του ΣΕΒ

Τακτικό μέλος της FIATA.

Τακτικό μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Logistics.

 

Άμεση συνεργασία με φορείς παραγωγικών τάξεων (ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ, ΣΕΒΕ, κλπ)

Λόγοι εγγραφής

  • Συνεχή και άμεση ενημέρωση
  • Επιμόρφωση των στελεχών
  • Συμμετοχή στις Επιτροπές
  • Συναντήσεις με Φορείς
  • Χρήση εντύπων της FIATA
  • Συλλογική επίλυση προβλημάτων
  • Συνεργασία, αλληλεγγύη

Ο παρόν ιστότοπος προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες χρησιμοποιεί "cookies". Επιλέγοντας ‘αποδοχή’ δίνετε τη συναίνεσή σας στη χρήση "cookies".